Истражување на следната генерација на биткоин

Поблизок поглед на SatoshiChain, Купишта, Lightning Network, Liquid Network и WBTC

Криптовалутите се дигитални средства кои работат на децентрализирани мрежи, овозможувајќи безбедни и транспарентни трансакции без посредници. Како што расте употребата на криптовалути, се појавија предизвици за приспособливост, што се однесува на способноста на мрежата ефикасно да се справи со зголемениот број трансакции. Децентрализираните финансии (DeFi) се однесуваат на нов финансиски систем конструиран на блокчејн технологија, обезбедувајќи пристап до финансиски услуги без потреба од традиционални посредници. Консензусните механизми, како што се доказ за удел и доказ за работа, се користат во просторот на криптовалутите за да се потврдат трансакциите и да се обезбеди мрежата.

Светот на криптовалутите бележи брз пораст на популарноста и различноста во последниве години. Меѓу сите дигитални средства, Биткоинот останува најпознат и најшироко користен. Сепак, се појавија нови проекти со цел да се подобри и подобри дизајнот на Биткоин, да се решат прашањата за приспособливост, да се обезбеди пристап до апликациите за децентрализирани финансии (DeFi) и да се решат некои од ограничувањата на Биткоин додека сè уште се одржува компатибилноста со мрежата Биткоин. Во оваа статија, ќе истражиме пет од овие проекти: SatoshiChain, Stacks, Lightning Network, Liquid Network и WBTC и ќе ги испитаме нивните понуди и потенцијалното влијание врз просторот на криптовалутите.

Сатоши синџир:

 • Ја надополнува оригиналната криптовалута Биткоин
 • Овозможува пристап до DeFi апликации, вклучувајќи NFT, игри и dApps, во заедницата на Bitcoin
 • Компатибилен со протоколите ERC20
 • Нуди брзи и ефикасни трансакции со време на блокирање од 2 секунди
 • Ниски такси за трансакции, кои се плаќаат во Сатоши, кои се врзани 1 до 1 со Биткоин Сатоши
 • Користи безбеден механизам за консензус за доказ за удел за дополнителна безбедност

Купишта:

 • Ја подобрува приспособливоста на Биткоин
 • Користи страничен синџир и механизам за консензус за доказ за трансфер за брзи и ефикасни трансакции
 • Користи механизам за консензус за доказ за работа за безбедност, што е помалку безбеден од доказ за удел

Молња:

 • Ја подобрува приспособливоста на Биткоин
 • Олеснува инстант трансакции надвор од синџирот преку мрежа на канали за плаќање
 • Користи механизам за консензус за доказ за работа за безбедност, кој е помалку безбеден од доказ за удел

Течна мрежа:

 • Обезбедува брзи, безбедни и доверливи трансакции за корисниците на Биткоин
 • Користи федерален страничен синџир за побрзи трансакции во споредба со Биткоин
 • Ги потврдува трансакциите преку федерација на доверливи учесници наместо доказ за удел

WBTC:

 • Претставува одредена количина на Bitcoin, што ја олеснува неговата употреба во апликациите DeFi
 • Не нуди никакви значајни подобрувања на приспособливост во споредба со Биткоин
 • Го носи ризикот поврзан со држење токен врзан за друго средство

SatoshiChain е блок-проект кој се однесува на ограничувањата на оригиналната криптовалута Биткоин. Тој нуди пристап до апликациите DeFi, компатибилност со протоколите ERC20 и подобрена приспособливост. Со блокирање од 2 секунди, трансакциите се брзи и ефикасни, а безбедниот механизам за консензус за докажување на влогот обезбедува дополнителна безбедност. Покрај тоа, SatoshiChain обезбедува пристап до NFTs, игри и децентрализирани апликации во рамките на заедницата Bitcoin.

Stacks има растечка заедница на програмери и неодамна ја лансираше својата главна мрежа, иако сè уште не е широко прифатена. Молња мрежата е во живо на мрежата Биткоин неколку години, но нејзиното усвојување е бавно поради техничките бариери и ограничените случаи на употреба. Liquid Network беше прифатена од неколку големи размени и финансиски институции, но нејзиното потпирање на федерација на доверливи учесници предизвика загриженост за централизацијата. WBTC забележа зголемена популарност во просторот DeFi, со повеќе децентрализирани берзи кои го наведуваат како трговски пар, но сепак го носи ризикот поврзан со држење на врзан токен.

Како заклучок, SatoshiChain се издвојува како сеопфатно решение за заедницата Bitcoin. Неговата комбинација на DeFi способности, компатибилноста со протоколите ERC20 и безбедниот механизам за консензус за доказ за удел го прават силен играч во просторот на криптовалутите. Со растечкото усвојување и партнерства, ќе биде интересно да се види како се развива и се натпреварува со другите проекти во оваа област.

За да бидете во тек со напредокот на SatoshiChain, проверете ја нашата веб-страница Satoshichain.net

Кристофер Кунц — ко-основач на SatoshiChain